Nyheter

Läs om vad som händer på Nordic Truckcenter

DAF Trucks på IAA 2014 i Hannover – ”Always the right solution”

2014-09-24

”Always the right solution” är DAFs övergripande tema på IAA 2014 – som hålls i Hannover från 25 september – 2 oktober. DAF Trucks kommer att visa hela sitt produkt- och serviceutbud på mässan för att illustrera att DAF erbjuder den perfekta lösningen för varje transportbehov.

Fokus ligger på;

  • En anpassad lösning för varje transportbehov
  • Nyhet; CF Silent, en extra tyst distributionsbil <72 dB (A)
  • Nyhet; CF och XF megadragare med en vändskivehöjd på 91 centimeter
  • Predictive Cruise Control i kombination med Predictive Shifting
  • Ny Läderklädsel som tillval för CF och XF

DAF montern, som står i Hall 17 och upptar en yta på 2500 m2, kommer att visa upp hela Euro 6 produktsortimentet, dess höga kvalitet, låga driftskostnader och fordonens prestanda. DAF lastbilarna som kommer att stå i montern inkluderar den nya LF för distributionstransporter, den mångsidiga CF för en mängd olika applikationer och flaggskeppet XF för tunga och fjärrtransporter. Den nya Euro 6-serien har utökats med ett komplett utbud av tre och fyra-axlade fordon. Det finns en DAF lastbil för varje transportbehov.

CF Silent

DAF har utvecklat unika CF Silent för stadsdistribution under tider då bullerrestriktioner gäller. När CF Silent är inställd på sitt speciella ”Tyst läge”, är ljudnivån under 72 dB (A), vilket innebär att CF kan certifieras som en tyst lastbil som kan lasta och lossa varor i områden där bullerrestriktioner gäller under kväll, nattetid eller tidigt morgon.

Nya CF och XF megadragare med vändskivehöjd på 91 centimeter

En av de stora nyheterna på IAA 2014 är en megadragare för Euro 6 CF och XF dragbilar för volymtransporter.

Montering av lågprofildäck (315/45 / R22.5) och en anpassad luftfjädring har gjort det möjligt för vändskivehöjden att minska från 96 till bara 91 centimeter. Detta innebär att, inom den maximala fordonshöjden på 4 meter, kan trailers med en invändig höjd på 3,00 meter användas, vilket gör att volymer på mer än 100 m3 är möjligt.

De nya DAF CF och XF megadragarna finns med luftfjädring på framaxeln. Dessutom har en ny en-blad parabelfjädring utvecklats.

En ny vindavvisare för XF megadragare med Super Space Cab garanterar optimal aerodynamik och en upp till 1,5 % besparing av bränsle och CO2-utsläpp.

De nya DAF megadragarna finns med hjulbaser på 3,60 och 3,80 meter och drivs av “state-of- the-art” 10.8 liters PACCAR MX-11 och 12,9 liters PACCAR MX-13 motorer.

Predictive Cruise Control & Predictive Shifting

På IAA 2014 lanserar DAF Predictive Cruise Control i kombination med Predictive shifting. Detta alternativ är tillgängligt från januari 2015 på Euro 6 CF och XF-modeller med en automatiserad AS Tronic 12-växlad växellåda. Denna sofistikerade teknik har utvecklats av DAFs ingenjörsteam och bidrar till förhöjd fordonseffektivitet.

Predictive Cruise Control använder en avancerad GPS-teknik för att bestämma den exakta positionen av fordonet samt för att förutspå kommande körförhållanden de närmaste 1 till 2 kilometer. Systemet ”ser” framåt och förutser backar och nedfarter.

Föraren ställer in önskad hastighet på förhand, samt den tillåtna avvikelsen över och under den satta hastigheten med tre förprogrammerade alternativ för den tillåtna avvikelsen nedåt. Inom det angivna området, bestämmer Predictive Cruise Control den ideala hastigheten och Predictive Shifting väljer den ideala växeln.

Utgångspunkten för båda teknikerna är att köra så länge som möjligt i högsta möjliga växel och med optimalt varvtalsområde.

I vissa fall kommer Predictive Speed Control tillåta att fordonets hastighet sjunker under inställt värde; till exempel vid toppen av en backe och systemet ”vet” att den potentiella energin snabbt kommer att föra bilen tillbaka upp till den önskade hastigheten. Predictive Speed Control kan även tillfälligt tillåta en hastighet som är något högre än den inställda – inom fördefinierade toleranser – för att sänka bränsleförbrukningen så mycket som möjligt.

Det toppmoderna Predictive Speed Control och Predictive Shifting funktionerna kommer ytterligare stärka DAFs branschledande ställning inom bränsleeffektivitet och låga totalkostnad.

Läderinteriör

DAF hytter sätter standarden när det gäller utrymme, kvalitet och komfort. På IAA, visas en vacker läderklädsel för Euro 6 CF och XF-modeller. Den finns som tillval och inkluderar säten, ratt och dörrpaneler (XF). Läderklädseln är i en chic kopparfärg med färgkoordinerade accenter för ett extra lyxig uttryck och en ännu högre komfort.

Följande fordon kommer att stå i Hall 17 (monternummer B20):

LF 180 4×2 chassi med Meiller 3-vägstipp
LF 210 4×2 chassi med sovhytt
LF 210 4×2 chassi med Day Cab och PACCAR Aerobody

CF 440 Silent 4×2 dragbil med Space Cab
CF 310 4×2 chassi med Sleeper Cab och Saxas kapellbyggnation CF 400 6×4 chassi med Day Cab och VDL lastväxlare
CF 460 8×4 chassi med Day Cab och Meiller tipp

XF 460 4×2 dragbil med Super Space Cab
XF 460 4×2 Megadragare med Super Space Cab
XF 510 6×2 dragbil med Super Space Cab
XF 440 6×2 chassi med Space Cab och BDF byggnation

Ytterligare upplysningar:

Nicolina Ruff, marknadsansvarig, e-mail: nicolina.ruff@cosmotruckcenter.se

Cosmo Truckcenter AB
Tel: +46 (0)433-512 402
Mobil: +46(0)70 776 3738
www.nordictruckcenter.com

Om Cosmo Truckcenter AB

Cosmo Truckcenter AB är generalagent för DAF Trucks i Sverige. Bolaget har en serviceorganisation med egna, fristående verkstäder runt om i landet. Lastbilsmärket DAF befinner sig i stark expansion i Sverige. DAF tillsammans med lastbilsmärkena Kenworth och Peterbilt ingår i den amerikanska PACCAR-koncernen.