Nyheter

Läs om vad som händer på Nordic Truckcenter

DAF utökar sitt Euro 6 modellutbud

2014-01-21

En skräddarsydd lösning för varje behov

Efter starten av produktionen av de första CF och XF Euro 6 dragbilarna (4×2 och 6×2 med styrande puscheraxel) under 2013, har DAF nu ytterligare utökat sitt sortiment med ett komplett utbud av treaxliga chassis med löpaxel, styrande puscheraxel eller tandem. Luftfjädringen har nyutvecklats och erbjuder stora fördelar för lösflak system.

Euro 6 XF och CF 4×2 dragbilar började produceras i april förra året följt av 6×2 dragbilar med styrd puscheraxel (FTG) samt 4×2 chassis. Produktionen för 6×2 chassis har nu påbörjats med enkel- eller dubbelmonterade löpaxlar (FAR och FAS), styrande löpaxel (FAN) och styrd puscheraxel (FAG), följt av ett komplett utbud av tandem lastbilar.

6×2 chassis med löpaxel

Euro 6 CF och XF 6×2 chassis, utrustade med en löpaxel, garanterar en hög lastkapacitet. På FAR modellen med en enkelmonterad löpaxel, har en 7,5 – tons löpaxel monterats för att ge en maximal lastkapacitet på 13 ton. Följaktligen passar dessa CF och XF – modeller perfekt för kyl och frystransporter samt transporter med höga volymer.

FAS modeller är utrustade med en dubbelmonterad 10 tons löpaxel som säkerställer en hög grad av stabilitet för transporter med en relativt hög tyngdpunkt, till exempel container- eller boskapstransport. CF och XF 6×2 FAR och FAS finns med hjulbaser på 4,20 – 5,90 meter.

Ytterligare en nyhet inom Euro 6 CF och XF programmet är versioner med en styrande löpaxel (FAN) för hög manövrerbarhet. Den nya Euro 6 CF FAN är därför idealisk för användning inom tätorter, till exempel för sophämtning eller dryck transport.

Lösflaksystem

Förutom DAF: s ECAS luftfjädring på bakaxeln, kan nu framaxeln monteras med luftfjädring med extra lyfthöjd. 6×2 chassiet passar perfekt för lösflaksystem. Tack vare den nya luftfjädringen, är höjdjusteringen på framsidan av chassit inte mindre än 280 millimeter, och till och med 285 millimeter bak. På grund av det ökade luftkapacitet, blir det betydligt snabbare att lyfta och sänka chassit. Samtliga förbättringar innebär större användbarhet, ökad effektivitet och högre användarvänlighet.

DAF erbjuder även kompletta lösflaksystem från fabriken, inklusive ram, containerlås, och komplett elsystem. Det går att välja mellan en variant för växelflak med en längd på upp till 7.45 meter (parkerings höjd 1,32 m) och en variant som är lämplig för containrar med en längd på upp till 7.82 meter (parkerings höjder från 1,12 m till 1,32 m).

6×2 chassis med styrande puscheraxel

Förutom en rad varianter med löpaxel, produceras nu CF chassis med en styrande puscheraxel (FAG). Dessa är speciellt konstruerade för applikationer som kräver både hög lastkapacitet kombinerat med användarvänlighet, exempelvis renhållningsfordon med en baklastare eller fordon för uppsamling av mjölk. En puscheraxel med en maximal teknisk lastkapacitet på 7,5 ton är monterad framför en 13 – tons drivaxel.

Tandem för tyngre transporter

Med DAF Euro 6 CF och XF 8×4 -modellerna (FAD) fokuserar DAF på företag vars fordon utsätts för tyngre driftsförhållanden, särskilt inom byggbranschen och specialtransporter. DAF:s 8×4 chassie med navreduktion avsedd för fordon med regelbunden terrängskörning används som standard, med enkel reduktion vid begränsad terrängkörning.

Euro 6 CF finns även som 6×4 chassie (FAT), vilket är perfekt för transport av sand och jord, avfallsbehållare, jordbruksprodukter och betong- och tippcontainrar. Den finns med en maximal axellast på 9 ton på framaxeln, 26 – tons belastning på tandem och för tågvikter upp till 50 ton.

Elsystem och enkel montering av byggnationer

Hela elsystemet har fått ny design med utmärkt skydd för maximal tillförlitlighet. Vidare är de elektriska och elektroniska system som krävs för karossen prydligt grupperade och separerade från fordonsfunktioner, vilket förenklar arbetet för påbyggare.

Med införandet av en stor variation av Euro 6 chassis har DAF ytterligare utökat sitt breda modellutbud och stärkt sin ledande position genom att ta fram en skräddarsydd lastbil för alla tänkbara byggnationer.

Ytterligare upplysningar:

Nicolina Ruff, marknadsansvarig, e-mail: nicolina.ruff@cosmotruckcenter.se

Cosmo Truckcenter AB
Tel: +46 (0)433-512 402
Mobil: +46(0)70 776 3738
www.nordictruckcenter.com

Om Cosmo Truckcenter AB

Cosmo Truckcenter AB är ett helägt dotterbolag till Cosmo Trucks i Holland och är generalagent för DAF Trucks i Sverige. Bolaget har en serviceorganisation med egna, fristående verkstäder runt om i landet. Lastbilsmärket DAF befinner sig i stark expansion i Sverige. DAF tillsammans med lastbilsmärkena Kenworth och Peterbilt ingår i den amerikanska PACCAR-koncernen.