Nyheter

Läs om vad som händer på Nordic Truckcenter

För tung- och specialtransporter: DAF lanserar Euro 6 CF och XF fyraxlade lastbilar

2014-06-18

DAF har utökat sin nya Euro 6 -serie med ett komplett utbud av fyraxlade CF och XF chassis och dragbilar för special-och tungtransporter. Med sitt breddade modellutbud har DAF ytterligare stärkt sin ledande position genom att ta fram en skräddarsydd lastbil för alla tänkbara byggnationer.

Förra året påbörjade DAF produktionen av två – och treaxlade dragbilar och lastbilar med löpaxel, styrande pusheraxel eller tandem på sina nya Euro 6 CF och XF- modeller. De nya fyraxlade fordonen har ett brett urval av konfigurationer så att fordonsspecifikationer alltid kan skräddarsys. Förutom versioner med två främre och två bakre axlar, finns konfigurationer med en enda framaxel och tre bakaxlar (Tridem) också tillgängliga.

8×2 chassis med dubbla styrande pusheraxlar

CF modellen omfattar nu fyraxlade chassis med två styrda framaxlar (8 eller 9 ton) och en dubbelmonterad löpaxel (FAC) eller en styrd löpaxel (FAX).

Konfigurationen med en 10 – tons löpaxel erbjuder en totalvikt på upp till 37 ton, användbart för transporter av tunga industrimaskiner och för frakt – och avfallsbehållare, samt för bulk -och tanktransporter.

Den fyraxlade Euro 6 CF med styrd löpaxeln (7,5 ton) garanterar totalvikter på upp till 37 ton. Den extra manöverförmågan gör den idealisk för att distribuera byggmaterial och låta en tung lastkran monteras bakom hytten.

8×2 chassis med Tridem

Nu finns fyraxlade Euro 6 chassis med Tridem för speciella applikationer där extra hög lastkapacitet är nödvändigt.

Nytt inom Euro 6 CF -serien är en konfiguration (FAQ) där tridem består av en styrd pusheraxel (8 ton), en driven bakaxel (13 ton) och en styrd löpaxel (7,5 ton) för en maximal totalvikt på 36 ton och med utmärkt manövrerbarhet.

För både CF och XF finns fyraxlade chassis med tridem som består av en 7,5 – tons styrande pusheraxel, en 13 – tons driven bakaxel och en 10 – tons löpaxel med dubbla hjul (FAK). Detta möjliggör en totalvikt på 35,5 ton.

8×4 dragbil för tung- och specialtransporter

Ytterligare en nyhet inom Euro 6 XF serien är 8×4 dragbil där tridem består av en dubbel – drive tandem och ett styrande pusheraxel (FTM). FTM kombinerar seriös dragkraft med hög lastkapacitet och är därför väl lämpad för applikationer inom specialtransportssektorn och där kombinationsvikter på upp till 120 ton inte är ovanliga.

FTM finns i flera utföranden. Utrustad med en 8 eller 9 – tons framaxel och en 8 – tons ledande stödaxel och tandem med enkel- eller navreduktion (blad eller luftfjädring), erbjuder den imponerande XF dragbilen en teoretisk lastkapacitet på 21 eller 26 ton vid en totalvikt på upp till 41 ton.

Med införandet av en serie fyraxlade chassis och dragbilar har DAF utökat sitt breda utbud av CF och XF- fordon, i syfte med att erbjuda en skräddarsydd lastbil för transportbehov.

Ytterligare upplysningar:

Nicolina Ruff, marknadsansvarig, e-mail: nicolina.ruff@cosmotruckcenter.se

Cosmo Truckcenter AB
Tel: +46 (0)433-512 402
Mobil: +46(0)70 776 3738
www.nordictruckcenter.com

Om Cosmo Truckcenter AB

Cosmo Truckcenter AB är ett helägt dotterbolag till Cosmo Trucks i Holland och är generalagent för DAF Trucks i Sverige. Bolaget har en serviceorganisation med egna, fristående verkstäder runt om i landet. Lastbilsmärket DAF befinner sig i stark expansion i Sverige. DAF tillsammans med lastbilsmärkena Kenworth och Peterbilt ingår i den amerikanska PACCAR-koncernen.